Video: Abstract kunstwerkje in een art journal

311

Eén van de dingen die ik graag doe als ‘creatieve vingeroefening’, is abstract ‘schetsen’ in mijn art journals of schetsboeken. Ik noem het schetsen, omdat ik zonder idee of plan werk en het niet gaat om het eindresultaat. Ik probeer tijdens het schilderen zo min mogelijk na te denken – gewoon schilderen vanuit gevoel. Op deze manier ontstaat er ruimte voor experimenteren en zo ontdek ik nieuwe vormen, technieken en kleurencombinaties. Deze ideeën vertaal ik vervolgens weer naar mijn kunst.

In dit filmpje kun je over mijn schouder meekijken hoe ik zo’n schets maak. Bij deze schets begon ik met een donkere achtergrond en een paar simpele vormen. Deze vormen vul ik verder in en als laatste voeg ik details toe met kleinere penselen, oliepastels, houtskool en pastelkrijt. De keuze voor deze materialen is al even spontaan als het schilderproces; ik gebruik gewoon wat op dat moment voor handen is en waar ik zin in heb.

Gebruikte materialen:

  • Moleskine Watercolour, formaat large (landscape)
  • Acrylverf (Ara)
  • Penselen (varkenshaar)
  • Oliepastel
  • Houtskool
  • Pastelkrijt
  • Fixatief
  • Fohn om de droogtijd te versnellen

Hoe kom je aan ideeën?

In dit soort schetsen schilder ik nooit letterlijk iets na. De vormen ontstaan grotendeels onbewust. Wat mij helpt is om eerst een wandeling te maken, natuurlijk het liefst door de natuur. Zo kom ik tot rust en de kleuren, vormen en indrukken die ik tijdens het wandelen opdoe, vormen de inspiratiebron voor wat ik ga schilderen. In mijn werk vind je dan ook veel organische, natuurlijke vormen.

Disclaimer

Acrylverf is schadelijk voor het milieu, spoel dus niet zomaar grote hoeveelheden acrylverf door de gootsteen.

Heb jij dit ook geprobeerd?

Heb je naar aanleiding van dit artikel ook geschilderd in een schetsboek? Laat hieronder een reactie achter of tag @struinkunst op Instagram en gebruik de hashtag #struinkunst 

Dit bericht bevat affiliate links naar Bol.com (lees hier hoe dat werkt). Ik verwijs alleen naar boeken/producten die ik zelf heb gekocht en waar ik enthousiast over ben.

close

LEES ALS EERSTE DE NIEUWSTE BLOGS + ONTVANG EXCLUSIEVE TIPS EN INSPIRATIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Struinkunst © Copyright 2020
Close