3 tips voor het verwerken van boekpapier in je journal

Rating: 0.00
(0)
16 januari 2024

Kringloopwinkels en mini-biebs zijn goudmijntjes voor bijzondere, liefst wat oudere, boeken om mee te art journalen. Met stukjes boekpapier geef je meteen betekenis aan jouw art journals, zonder dat je een volleerd dichter hoeft te zijn. Deze keer, drie tips voor het verwerken van boekpapier in je journal en een stap voor stap beschrijving van de opbouw van deze artjournal pagina.

Tip 1: Kies een boek dat je aanspreekt

Misschien denk je dat het niks uitmaakt welk boek je kiest, als je het papier zo verknipt dat je het bijna niet meer ziet. Toch maakt het boek dat je kiest uit! Losse woorden en flarden van zinnen blijven namelijk zichtbaar. Kies je een boek dat in jouw straatje past, dan zal je merken dat de teksten als vanzelf passen bij jouw teken-of schilderstijl. Ga maar eens na; als je een boek kiest over klussen in huis (om maar iets te noemen) zal je begrijpen dat je niet zulke poëtische effecten met een link naar vogels krijgt, zoals in dit voorbeeld met bladzijden uit The birds* (van de beroemde Hitchcock film) van Daphne Du Maurier.

Let ook op de taal van het boek; misschien vind jij Nederlands minder aansprekend dan Engels of bijvoorbeeld Frans. Of kies juist voor een taal die je zelf niet kunt lezen, zodat de teksten abstracter blijven. Het is in zo’n geval wel handig, en vaak ook leuk en verrassend, om via translate uit te zoeken welke woorden er in jouw schetsboek zijn beland.

Tip 2: Gebruik boekpapier als achtergrond

Misschien wel de bekendste. Scheur of knip stukjes of vormen uit het papier en verwerkt ze als achtergrond in je journal pagina. Je kunt ervoor kiezen om stukjes zo in te plakken dat de teksten leesbaar zijn of plak de tekst juist dwars of ondersteboven als je wilt dat de tekst niet ‘in de weg’ zit van je layout.

Tip 3: Maak gedichtjes van uitgescheurde zinnen

De leukste! Scheur willekeurige woorden of zinnen uit en plak ze over je art journal layout. Hier kun je gaan spelen met betekenis. In het voorbeeld, met bladzijden uit The birds, ontstond er ‘logischerwijs’ een vogelthema. Logischerwijs tussen aanhalingstekens, want dit is niet bewust gebeurd. De pagina’s zijn willekeurig, zonder kijken, uitgescheurd en het had zomaar kunnen zijn dat er geen vogels voorkwamen op die pagina’s. Maar op de een of andere magische manier, valt bij het creëren altijd alles samen.

Above the fields, mostly herring,
rooks and crows in the sky.
They pass the point where you stop,
and make the feathers fly.
Zo bouw je een mixed media art journal pagina op

Stap voor stap: art journal pagina met boekpapier

Instructies
 

Gebruikte materialen

Zo bouwde ik deze mixed media art journal pagina op

  • De basis van deze journalpagina is een mislukte aquareltekening; links en rechts zie je nog wat van de roze-paarse schildering.
  • Het knipsel uit een tijdschrift hing al lange tijd op mijn inspiratiebord; tijd om die eens te gebruiken! Ik plakte een uitgescheurd stuk boekpapier erachter, de tekst een slag gedraaid zodat deze niet meteen leesbaar is.
  • Ik bouwde de pagina verder op met stukjes boekpapier en snippers van mislukte aquarellen en schetsen, die ik bewaar in een laatje. De vogel koos ik, omdat die past bij het boek. Pas later zag ik hoe leuk dat combineert met ‘Flurry of fiction’ in het tijdschriftknipsel.
  • Tot slot plakte ik regels uit het boek, als een soort gedicht, over het kunstwerkje. De tekst rechtsboven bestaat uit drie stukjes, waarbij ik het woordje ‘fly’ toevoegde aan de onderste regel. In mijn hoofd ontstaat dan meteen een struinwoordengedicht (zie boven)

Notities

Tip: gebruik voor het lijmen acrylmedium of boekbinderslijm en een penseel. Spoel penselen niet af onder de kraan, maar maak je penseel nat met een plantenspuit en veeg het restant medium of lijm af aan een oude krant of doekje. Dit kan na (vaak veelvuldig) gebruik bij het restafval.
Auteur: Struinkunst
Voor: Beginners
Techniek: Art journalen

Meer ideeën met boeken en boekpapier

Boeken en boekpapier zijn een eindeloze inspiratiebron voor je journal. Zo haal je bijvoorbeeld inspiratie voor een serie kunstwerken uit een boek, hier zie je nog een voorbeeld van mixed media met boekpapier of maak eens envelopjes van boekpapier. Let’s create!

Heb je je laten inspireren door deze kunstles? Laat het weten in een reactie hieronder of deel jouw art journal pagina op het prikbord.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close